השתלת שיער – למה לצפות – המדריך המלא 2023

השתלת שיער מעולם לא היתה ממקומת באיזור הנוחות במוח שלי, מאז ומעולם. כבר בגיל קטן שמעתי על אנשים שעברו השתלת שיער אך לא יצא לי באמת לבחון ולהבין עד כמה הההליך הזה מוצלח.

המשיכה שלי לנושא השתלת השיער התחילה יותר בשנים האחרונות, שנים שבהן נוכחתי לראות את המשך התדלדלות השיער, ותחילתה של "קרחת".  אז נכון, התחלתי וגם תיעדתי לפני יותר משנתיים, את התחלת התהליך עם שימוש במינוקסידיל והשמפו המעולה, שהאמת עדיין נותנים את אותותויהם לדעתי. שערותיי מקדימה יותר עבות, וסה'כ מראה השיער סביר, אך במפרצים אני שם לב בשנה האחרונה להתדלדלות. ישנם באיזור המפרצים די הרבה שיערות דקות, והם מתרבות, וזה לא מוצא חן בעיניי. אני מעדיף שבשלב זה, אעצור כבר את ההליך, ואעבור בצורה חלקה ומהירה לשיער מלא, ללא שאצטרך לסבול עשור מהליך איטי וכואב של התקרחות.

במאמר הבא, אני משתף אתכם בהליך אותו עברתי בלימוד כל נושא השתלת השיער, כולל כל היתרונות והחסרונות שבכך. בהצלחה! 

שלבי גדילת השיער

לפני שאנחנו מנסים להבין איך וכיצד השתלת שיער עובדת ועוד כמה עובדות מעניינות, כדאי שנעשה תזכורת מהירה על שלבי גדילת השיער.

  1. שלב הגדילה – השלב האנגני – השלב המוכר שבו השיערה צומחת מתוך הזקיק! כן רובנו מכירים את השלב הזה, ורוב שיערות הראש נמצאות בכל שלב נתון במקום זה. מדובר בשלב הארוך ביותר שיכול להגיע גם ל – 5 שנים לשיער. הראש.
  2. שלב ההתנוונות – השלב הקטגני – שלב מעבר של השיערה, שבה תוך ימים היא מתנתקת מהזקיק שמזין אותה ומפסיקה לצמוח, אך עדיין מחוברת לשיער הראש. יש לנו עד כמה אחוזים בודדים בשיער הראש במצב זה , בכל רגע נתון.
  3. שלב המנוחה – הטלוגן – זהו בעצם השלב שבו השיערה סיימה את התנתקותה מהזקיק ונשארת מספר חודשים מחוברת לקרקפת ועדיין לא נופלת. אז עוברת למצב אקסוגני ונופלת.
  4. השלב הקנוגני – זה השלב שבו הזקיק ריק. ועדיין לא רואים את השיערה שהתחילה לצמוח מהזקיק.

למידע נוסף, ממליץ להיכנס לפוסט שכתבתי על שלבי צמיחת השיער.

כמובן שכאשר אנחנו חווים הקרחה, השלב האנגני, של הגדילה, לאט לאט מתקצר. כשלבסוף ישנה התנוונות ואין שיערה חדשה.

מדוע ומתי צריך השתלת שיער

השתלת שיער יכולה לעזור במגוון מקרים, בואו נמנה את הבולטים שבהם:

  • התקרחות גברית טיפוסית (כמוני, ובטח כמוך) מה שנקרא AGA.
  • נשים ששערן נהיה דק
  • אנשים שכתוצאה מפציעה (או כוויה, איבדו חלק משערם)
  • ועוד

 

חשוב גם לזכור כי לא כל אחד מתאים להשתלת שיער. לדוגמא, אדם שמסיבות שונות אין לו מספיק שיער באיזור "התורם" (האיזור ממנו נלקחים זקיקי השיער), לא יוכל לעבור את הפרוצדורה, מאחר והשיער באיזור התורם, עשוי להיראות דליל מדי אחרי השתלת השיער. האיזור התורם, עדיף שיהיה כמה שיותר צפוף,ועם שיערות כמה שיותר עבות כמובן.

בעת השתלת שיער צריכים לקחת לכל ס'מ מרובע, עד כ15-20 שיערות.  מדובר בכמות משמעותית ובמחקרים נצפה שמטופלים שיש להם פחות מ 40 שערות לסמ"ר, נחשבים כמועמדים לא טובים להשתלה. בעוד אלה עם 80 פלוס, נחשבים למועמדים מעולים, והסיכוי שתיווצר אצלם התדלדלות נמוכה.

מה זה השתלת שיער

השתלת שיער הינה תהליך שבו שותלים זקיק שיער (אותו החלק שכולל גם את שורש השיערה), באיזור אחר בקרקפת, במטרה לדמות מראה מלא יותר של שיער לאותו אדם. 
ישנן מגוון שיטות של השתלות שיער, אך כיום השיטה המובילה היא FUE (פרטים בהמשך). לרוב בהשתלות שיער הנפוצות, מגדירים איזור תורם, שזה האיזור שממנו לוקחים את השיער, ומעבירים את זקיקי השיער (ביחד או אחד אחד, תלוי בשיטה) לתוך חתכים באיזור הנתרם, לרוב איזור המפרצים עד תחילת אחורי הראש.

השתלת שיער היא הליך המחזיק שנים, אשר את תוצאותיו הראשונות רואים לרוב בין חצי שנה לשנה. מאחר ולאחר השתלת זקיקי השיער, נושרות ראשית השערות הראשונות שנשתלו, ולאחריהן מתחילות לבצבץ השיערות החדשות והראשונות מתוך זקיקי השיער החדשים שנקלטו בהצלחה.

האם מדובר בהליך קסם? בגדול כן. אם כי ישנם מקרים שבהם נרצה/נצטרך לבצע את ההליך שוב, כדי לחזק את התוצאות. בנוסף ישנם מקרים, בהן השתלת השיער תהיה אתגר גדול מאוד (כמו איזור תורם דליל למדי ועוד מקרים), למרות שלרוב יש לכך פתרון. כל הפרטים בהמשך.

 

מהיכן לוקחים שיער בהשתלת שיער?

ובכל כיום מקובל לקחת את זקיקי השיער המדוברים, מאיזור אחר בגוף שבו ישנם זקיקים אשר "מוגנים" מהתקרחות. לדוגמא לקיחת זקיקים מאיזור העורף, והעברתם לאיזור הקדמי של הראש, היכן שבדרך כלל השיער מדלדלת או נושר לגמרי.


 ומכאן יש מספר אופציות:

1. העורף

2. איזור הישבן

3. איזור המפשעה

כן קראתם נכון, לעיתים אנחנו רואים אנשים עם שיער עם ראשם, שבמקור נלקח מהישבן. כלומר אולי לא מדובר באותו שיער (שכבר נשר) אבל בהחלט מדובר בשיער שיצא מזקיק שיער, שנלקח במקור מהישבן.

החסרונות במקרים אלה, הם של שיער מתולתל וכהה יותר מהשיער באיזור המקריח (שלעיתים מלבין), ומכאן שלפעמים מבצעים טיפולי שיער להעלמת הבדלים אלה (צביעה וכד')

כיצד מבוצעת השתלת שיער? וסוגי השתלות

ראשית חשוב לזכור כי מדובר בפרוצדורה שעשויה קצת לכאוב ולכן כל ההליך מבוצע בדר'כ עם הרדמה מקומית. 
בגדול קיימות שתי שיטות של השתלת שיער:

-FUT

-FUE

FUT (Follicular unit transplantation)

בשיטה זאת, מוסרת שכבה דקה של עור מהעורף/מהאיזור התורם. שכבה זאת, מחולקת לאחר מכן לחתיכות שונות שכל אחת מהן, תכיל מספר שיערות.

חתיכות אלה, מושתלות בחתכים אותם יוצרים בעת הפרוצדורה באיזור הנתרם, או בעצם באיזור הקרחת.

מה שיפה בשיטה הזאת הוא שאין צורך לגלח את האיזור שבו מושתלות חתיכות השיער. קטע לא נעים לחלק מהעוברים את פרוצדורת השתלת שיער זאת.

חיסרון קל זה שיש צלקות קטנות באיזור ממנו לוקחים את חתיכות העור, אותן סוגרים עם תפרים. מה שכן, מדובר בצלקות קטנות שקשה מאוד לראותן, ואם כן זה יהיה עם שיער ממש קצר.

FUE(Follicular unit extraction)

בשיטה זאת, מגולחים אחורי הראש, והפעם מוסרים זקיקי השיער אחד אחד, ככה שהצלחות הנשארות לנו הן קטנות למדי. 

אותם זקיקי שיער, משותלים בחתכים קטנים מאוד בקדמת הראש או בכל איזור מושתל רלוונטי.

ההליך די ארוך, ולוקח עד יום עבודה.

דבר נוסף החשוב לדעת, הוא שאם אנחנו מטפלים באיזור מקריח גדול, יש סיכוי טוב שנצטרך יותר מטיפול אחד (אך לרוב עד כמה בודדים) בהפרשים של כמה חודשים ארוכים ביניהם. בשיטה זאת נקבל שיער יותר מלא, ולאורך זמן.

סיבוכים מהשתלת שיער

סיבוכים מהשתלת שיער(כפי שמפורט במחקר הבא) אינם  שכיחים ורוב השתלות השיער עוברות בהצלחה. אך אפשר למנות כמה וכמה:

  •  כאבים לאחר ההליך
  • גירוד לאחר ההליך
  • אכזבה עקב התוצאה לאחר ההשתלה (כן גם זה סיבוך, אולי קצת נפשי)
  • זיהום ותופעות דומות בזקיק עצמו
והקשים יותר והמאוד נדירים, כמו בכל ניתוח:
  • שוק אנפילקטי
  • התקף ואזו וגאלי
  • אינטרקציה בין תרופות
  • עווית סימפונות
  • אירוע לבבי כלשהוא.
 
עד כאן הפחדים. נמשיך? כי אני בינתיים די הולך על זה.

מתי רואים תוצאות אחרי השתלת שיער?

אומנם מיד לאחר השתלת שיער נראה את שיערות הראש החדשות כבר במקום, אבל תהיה מלווה לכך אדמומיות רבה. ויקחו כשבועיים עד שהאדמומיות תתחיל לרדת בצורה משמעותית והשיערות יתחילו לצמוח בצורה יפה. אממה, זה גם הזמן שבו השיערות שהושתלו יתחילו לנשור, וזה ממש ממש נורמלי. הנשירה הזאת, עשויה לרוב להתרחש במשך מספר חודשים לאחר הליך השתלת השיער. 

להליך הזה, ולתחילת צמיחת השיער החדש לאחריו, יכול לקחת עד שנה, כדי לראות תוצאות מלאות. בשלב זה, שהשיער החדש כבר יוצא מהזקיק שהושתל, השיער יראה טבעי למדי, מאחר והושתל בכיוון שבו השיער באותו איזור אמור לצמוח.

אז האם כדאי לבצע השתלת שיער?

מנקודת המבט שלי. ללא ספק. אבל שימו לב, צריך לקחת בחשבון כל אחד ואחת את מצבו ולהתייעץ עם רופא. 

במצבי, רוב ההתדלדלות הינה מקדימה, המפרצים מעט נסוגים. וכמות השיערות הנדרשת לשם ההשתלה, ככה'נ לא עולה על יותר מכמה אלפים בודדים של זקיקי שיער. בהנחה, ולאחר ניתוח מספר מחקרים, שניתן בממוצע לשלוף כ- 3,000 זקיקים מהאיזור התורם, נשמע לי שהסיכון בהחלט קטן לקושי הגדול לאיתור איזור תורם מספק.

אני בשלי, ממשיך בבדיקות לקראת הביצוע! ואתם??

 

רוצים להמשיך לעקוב אחרי ההתקדמות הטיפול בהקרחה שלי וגם לקבל את המידע העדכני והמדעי לטיפול בהתקרחות? חפשו או פשוט היכנסו ל"קרחת"!

היה מעניין? שתפו את המאמר!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *