מפרצים בשיער – דרכי טיפול

כבר חצי שנה שאני עובד על חיזוק השיער שלי ועצירת הנשירה עם מינוקסי 5 שמכיל מינוקסידיל, הסיבה לכך, היא לא אחת מאשר המפרצים בשיער. הבעיה שזה לא מגיע לבד, המפרצים לאט לאט גדלים, כל כך לאט שאתם לא באמת מבינים שיש לכם בעיה רצינית עד שהבעיה ממש גדלה והמפרצים גדלים.

לרוב התופעה הזאת מגיעה עם כל דילול השיער בקדמת הראש. עד אשר המפרצים עצמם עשויים לחבור אחד לשני וליצור קרחת מה שנקרא גבחת.  אז לפני שאתם קופצים לרעיונות כמו השתלה במפרצים, או אפילו חושבים על להזניח בינתיים את המפרצים עד הזמן שבו תוכלו להשתיל (בהצלחה או שלא) שיער במפרצים, כדאי שתעברו על המאמר הבא ותבדקו למה דברים מתרחשים והאם יש טיפול אפקטיבי ומוכח להקרחה במפרצים. אגב, חלק ממילים אלה נכתבות מניסיון רב.

למה יש קרחת במפרצים

איזור המפרצים והגבחת הוא האיזור האנדרוגני אותו איזור שממנו אנחנו חוטפים את ההתקרחות האנדרוגנית (AGA). האיזור רגיש להורמונים הגבריים, בהם הורמון הטסטוסטרון המוכר לנו או זה שמומר ממנו ופחות מוכר ממנו ה – DHT ובמילה אחת ארוכה בשמו המלא ה – Dihydrotestosterone

החלקים אגב שברצונכם להאשים אותם ואחראים להמרה של ההורמון הם האשכים והפרוסטטה שלנו, אלה בשילוב האנזים 5a reductase enzyme. מה שקורה הוא שאחוז נכבד (כ – 10%) מסך הטסטסטורון מומר ל – DHT וכך ככל שרמת הטסטוסטרון שלנו גבוהה יותר, ככה גם כמות ה – DHT.

הקטע "העצוב" הוא שה – DHT, שכמותו נגזרת מהכמות של הטסטוסטרון, הוא חזק ביותר, ולכן ההשפעה הגדולה ביותר על המראה שלנו, בסופו של דבר מגיעה ממנו.
אין מחלוקת על כך שה – DHT אחראי על המפרצים שלנו, אבל הדבר לא מתרחש אצל כולם, מאחר ומלבד הרמה של הDHT, ישנה גם השונות הגנטית בין כל אחד ואחד מאיתנו והאיזורים וכמות הזקיקים הרגישה ל- DHT.

האם אפשר לעצור התקרחות במפרצים?

הטיפול בהתקרחות הוא נושא מאוד מורכב וכידוע מאוד פרוץ. יש אינסוף "פתרונות" להתקרחות שלא באמת עושים את העבודה, ובפועל לא עושים כלום. נתחיל מזה שכל נושא ההקרחה במפרצים הוא חלק בלתי נפרד מכל התקרחות הטיפוסית של הגבר, עם הדלדלות השיער בקדמת הראש. לכן בגלל הקושי הטכנולוגי והביולוגי קודם כל יש לנו שני סוגי פתרונות:

  1. עצירת הנשירה ועצירת גדילת המפרץ
  2. החזרה השיער שעבד ע"י השתלה
ניגע יותר במאמר זה בנקודה הראשונה שיכול בדרך אגב גם להיעשות במקביל לנקודה השניה. כדי לעצור את המפרצים יש לנו טיפול משולש מוכח ומוכר שאפשר להשתמש בו. התרופות המוכרות ביותר בנושא הן:
  1. תרופות נגזרות מינוקסידיל.
  2. פרופרסיה.
  3.  שילוב של שמפו קטזול נגד פטריות (ומסתבר התקרחות).
השילוב של השמפו נועד לייעל את עבודת המינוקסידיל על שורשי השיער והמרצת זקיקי השיער. השילוב של תרופות אלה לרוב עוצר אצל מרבית המטפולים את ההתקרחות במפרצים. ישנה אפשרות לוותר לדוגמא על הפרופרסיה (כמו שאני עשיתי) מאחר ומדובר בתרופה הנלקחת ככדורים וללכת רק על הטיפולים החיצוניים, אך כך יורד הסיכוי שנגיב בצורה טובה לטיפול. 

 

בנוגע לנקודה השניה של החזרת השיער שעבד, כלומר מילוי המפרצים, ישנה אפשרות, בתיאוריה לפחות לבצע השתלת שיער למילוי המפרצים, אבל הפיתרון הזה הוא בעיקר למי שמצב השיער שלו הוא הורע בלאו הכי עד למצב שאין בכלל זקיקים למעלה. לחלקנו נשארו זקיקים במפרצים ואפשר לנסות לעבות את חלקם, ואם לא, לפחות לעצור את ההתקרחות.

מינוקסי לטיפול במפרצים

את הניסיון שלי אני עכשיו מביא בפסקה הקרובה, כולל כמה תמונות שיעזרו לכם להבין מה הטיפול האפקטיבי שאני רואה שקיים היום.

המצב שלי התחיל להירע אט אט בעשור האחרון, מדובר בהתדלדלות מאוד איטית של השיער עד כדי לא מורגשת גם על פני כמה שנים וגדילה לעומק (פחות לרוחב) של המפרצים, כל אחד והתנהגות האיזור האדרוגני שלו. העניין הוא שבשנה האחרונה, המפרצים גדלו יותר מהרגיל, השיער נהיה יחסית דק מקדימה, ועל אף שהיתה לי רעמה לא רעה מקדימה (בשבילי גילי) ראיתי לפני כחצי שנה שהמצב ממש רע. היה יום אחד שפשוט הרמתי את השיער עם הידיים, לפני הסתפרות וקלטתי את התקדמות ההתקרחות. השיער נהיה דליל מאוד ואולי רק בגלל סגנון השיער שהוא תלתלי, השיער נראה יותר מלא ממה שהוא באמת. גם המפרצים עצמם הוסתרו עם כמה תלתלים.

אחרי שהלכתי לרופא לבדוק את הבעיה, וקיבלתי תוצאות בדיקות דם שזיהו שהכל דופק כמו שצריך (מבחינת ויטמינים ומינרלים שעשויים להשפיע על מצב השיער), התחלתי לבקשת הרופא בטיפול במינוקסי 5 בשילוב עם שמפו נגד נשירה.

החודשים הראשונים לא היו מלבבים בלשון המעטה, לא רואים באמת משהו, נאחזים רק בתקווה שהמפרצים יעמדו דום לנוכח הפקודות שהמינוקסידיל יעביר להם.

עכשיו שיהיה ברור, כשמסתכלים בהוראות ובמחקרים, הבדיקות והטיפולים נעשו בעיקר כדי לשפר או לעצור את ההתקרחות בקרחת המוכרת מאחורה ומרכז הראש ולא באיזור המפרצים, אבל ההיגיון אומר שהתרופה משפיעה בכל איזור על הראש. לראיה ההוראות וההזהרה מכך שהתרופה עשויה להצמיח שיער בכל הגוף (בטח כשנלקחת פומית).

בשורה התחתונה הדגש שאני שמתי באותם חודשים ראשונים של טיפול הוא על כל הקו הקדמי, החל ממעבר ממפרץ למפרץ דרך קדמת הראש. אחרי מריחת המינוקסי באיזורים אלה עברתי לשאר האיזור הקדמי ונתתי דגש בעיקר לאיזורים האלו שמתקרחים בהם יותר מהר. 

החדשות הטובות בכל הנושא הזה הוא שתוך מס' חודשים החלה צמיחת שיער של פלומות קלות במפרצים, מה שנקרא זקיקים בתלויים. מדובר בזקיקים שלא באמת בשימוש אבל המינוקסי נותן להם את האפשרות לפרוח ולהתעבות. החדשות הטובות הנוספות הן שככה'נ המינוקסי גם משפיע על שאר הזקיקים שלכאורה החלו להצטמצם ולהיות דקים יותר ויותר, ועקב כך כל נסיגת המפרצים נעצרה.
ניתן לראות את הפלומות הקלות במפרצים בתמונה מטה, לחצו להגדלה.

מילוי המפרצים עם מינוקסי
רואים צמיחת שיער קלה במפרצים? אמיתי!

אז האם יש אפשרות לטיפול במפרצים

לרוב מפרצים הם איזור שלא נשארו בו הרבה זקיקי שיער, אם כי לעיתים לחלקו נשארו, ולחלקנו אף יש זקיקים קטנים שלא ידענו על קיומם ותרופות המבוססות על מינוקסידיל יכולות לגרום לשיער זה לצמוח.

עם זאת, גם אם גדילת שיער לא תופיע, או תופיע במתינות, עיקר הטיפול שנוכל לעזור למפרצים שלנו הוא לעצור את המשך גידלתם ולכן טיפול זה חשוב, גם אם בנוסף לטיפולים משלימים כגון השתלת שיער. 

אז אל תוותרו, יש מפרצים? אין בעיה, יש טיפולים!

רוצים להמשיך לעקוב אחרי ההתקדמות הטיפול בהקרחה שלי וגם לקבל את המידע העדכני והמדעי לטיפול בהתקרחות? חפשו או פשוט היכנסו ל"קרחת"!

היה מעניין? שתפו את המאמר!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *