הפעם הראשונה שקראתי על מינוקסי 5 היתה כמובן בהתרגשות יתר. סוף סוף, לאחר אינספור שנים של גברים קרחים "ללא תקווה", קמה לה תרופה יהירה המתיימרת לעצור את אשר מעולם לא נעצר עד כה. ההתקרחות הגברית הטיפוסית, הלא היא התקרחות אנדרוגנית (Andregonic alopecia).
אז אומנם ישבתי לי על הספה והמשכתי להסתכל בהתרגשות על אותה פרסומת, אך מהר מאוד נעיצבת המבט הפכה לבהייה והמחשבות הפכו כרגיל ל "נו עוד פרסומת מיותרת" והפכתי דף וחזל"ש.
מאז המון מים עברו בנהר וכמוהם גם המון פרסומות וקורבנות התנסות עם המינוקסי עברו במעבדות החברות המשווקות ואנחנו כאן כדי לאסוף את חלקיקי המידע ולהבין, עד כמה המינוקסי 5 היא תרופה יעילה נגד התקרחות, מה היתרונות בשימוש בה, מה החסרונות בשימוש בה ולאן מועדות פנינו מכאן. האם היא יכולה לעצור נסיגה במפרצים, האם התוצאות מהירות? ועד מתי צריך למרוח את התמיסה על הראש.
מה זה מינוקסי 5
מינוקסי 5 היא תרופה ישראלית ללא מרשם רופא המיוצרת ע"י חברת תרימה בישראל ומטרתה לבלום מקרים שונים של התקרחויות ולעיתים אף להצמיח שיער. הצמחת השיער מתרחשת בעיקר בעזרת החומר הפעיל בה בשם מינוקסידיל (Minoxidil).
לתרופה ישנן מס' תרופות תואמות ברחבי העולם שלרובן מכנה משותף אחד והוא החומר הפעיל מינוקסידיל.
קצת הסטוריה ואיך הגענו לכאן, ממקורות שסקרתי החומר הפעיל מינוקסידיל הומצא בשנות ה60 של המאה הקודמת ע"י חברה בשם אפג'ון ונועד במקור לרפא אולקוס(!!). לא להאמין…
אממה, החומר לא עזר לרפא אולקוס, אבל כן התברר כי החומר מרחיב כלי דם(antihypertensive) ועל כן מהווה פוטנציאל טוב לטיפול בלחץ דם גבוה.
עם הזמן, התברר שהתרופה מצמיחה שיער לאותם לקוחות אשר לוקחים את התרופה, אני בטוח שהיו כמה שהודו לחברה על תופעת הלוואי, אך לעיתים זה באמת לא היה במקום (תרתי משמע). מפה לשם החברה עשתה את הצפוי, ערכה מחקרים קלינים מקיפים כמו שכתוב בספר והוציאה בסופו של דבר ב-1988 את התרופה כתרופה העוצרת נשירה אך בריכוז של 2% ובהמשך היא אושרה גם לנשים. מינוקיס 5% נכנס לשימוש רק ב – 1988 אז הוא קיבל את אישור ה – FDA.
מינוקסי 5 - יתרונות השימוש
למינוקסי 5 יש יתרונות רבים על תרופות בשוק, נמנה את עיקרי היתרונות:
- תרופה בשימוש מקומי – לאנשים רבים אין רצון להכניס תרופה לפה ולשימוש סיסטמי בתרופה כשבפועל מטרתה לטפל במיקום ספציפי. מכאן יתרונה של מינוקסי 5 אשר ניתנת למריחה בצורה מקומית וספציפית על האיזור "החולה". במקרה שלי קדמת הראש (הפדחת).
- תרופה מוכחת ומאושרת FDA – בניגוד להמון שמפויים, תכשירים למריחה, מולטיויטמינים שונים, המינוקסידיל נמנה עם מעט מאוד התרופות שהוכחו מחקרית ככאלו העוצרות התקרחות ומצמיחות אף שיער.
- מצמיחה שיער במקומות נוספים – לא רק הראש יכול להיות מטרה למינוקסי 5.
- אין צורך במרשם רופא – בניגוד לתרופות מוכחות אחרות כמו פרופסיה (שאני משתדל לא להתקרב אליה) אשר מחייבות מרשם רופא, המינוקסי 5 אינה חייבת במרשם רופא. מדובר ביתרון משמעותי מאחר ולרוב לתרופות אלה יש שוק גדול יותר ויש מבחר גדול יותר של אופציות לקניה.
מינוקסי 5 - חסרונות השימוש
על אף יתרונותיה הבולטים של מינוקסי 5 אפשר גם למצוא לה מס' חסרונות. הנה הם פרוסים לפניכם:
- מחיר – מחיר התרופה בארץ גבוה למדי. התרופה נמכרת בארץ באריזות של 80 מ"ל לבקבוקון כאשר ביום אנחנו נצרכים להשתמש ב – 2 מ"ל. מכאן שהתרופה תחזיק לנו מקסימום 40 יום.
עם זאת ניתן להשיג את התרופה בתצורות שונות בחו"ל (בעיקר בארה"ב) ועקב כך להוזיל את עלות התרופה. - שימוש ארוך טווח – השימוש במינוקסי 5 צריך להיעשות כל עוד אנחנו מעוניינים בשיער על הראש.. או לפחות עד שפתרנו את הבעיה המקומית שגרמה לבעיה. לפחות בעניין הקרחה אנדרוגנית. כלומר, במידה ונפסיק את השימוש בתרופה, נחזור אחורה עם ההתקרחות. מה שמחייב אותנו להמשיך לשלם ולעבוד על התחזוקה של השיער.
- תופעות לוואי – כן גם למינוקסי יש תופעות לוואי, כגון דלקות עור מגירוי. כדאי להיכנס למאמר שלי בנושא וללמוד על תופעות הלוואי של מינוקסי 5.
האם צריך לקחת מינוקסידיל כל החיים
ראשית חשוב להבין, השאלה הזאת צריכה ללכת לרופא שלך ללא קשר למה שאתה קורה כאן מאחר וכל מקרה לגופו. במקרה שלי לדוגמא, לאחר בדיקת הדם שהראת כי הורמוני התריס והויטמינים תקינים הרופא הגיע למסקנה כי מדובר בהתקרחות אנדרוגנית שייתכן והטריגר שלה היה סטרס.
מסיבות אלה הוא ביקש שאקח את המינוקסי 5 לתקופה של כחצי שנה ולאחריה אחזור אליו.
חשוב להבין כי בגדול המינוקסי לא פותר את הבעיות מהשורש ולכאורה "רק" מחייה, בדומה למכונת החייאה את זקיקי השיער. כשמנתקים את "המכונה" הזקיקים יוכלו להמשיך לחיות אם בעצם יהיה בהם את היכולת והכח לעשות זאת. במקרים רבים, כאשר ההתקרחות היא "נטו" גנטית, יש להמשיך ולקחת את התרופה על מנת שהנשירה לא תחזור.
מה ההבדל בין מינוקסי 2 למינוקסי 5
ישנם פרסומים רבים לשתי התרופות, ולמען האמת, לחברת תרימה בארץ יש סה"כ שני מוצרים עם מינוקסידיל, מינוקסי 2 ומינוקסי 5. ההבדל הוא כמובן באחוז המינוקסידיל. מינוקסי 2 עם 2%. מינוקסי 5 עם 5% מינוקסידיל.
מלבד הריכוז, התרופות משמשות גם לקהל יעד שונה, כאשר מינוקסי 2% מיועדת לנשים ו – 5% לגברים.
אבל למה 2% לא משמש לגברים? במחקר מקיף שנערך בנושא על כמעט 400 גברים עם התקרחות גברית אנדרוגנית, נמצא כי מינוקסידיל בריכוז 5% היה יותר אפקטיבי מאשר 2% ומפלצבו בצמיחה מחדש של שיער (בהפרש של 45%!).
בנוסף לכך, נראה במחקר כי הגברים שהשתמשו במינוקסי 5% הגיבו הרבה יותר מהר לטיפול ומצבם הפסיכו-חברתי שפר עליהם.
מלבד זאת ישנם שימושים נוספים למינוקסי 2 כגון הגדלת צמיחת שיער בגבות ואף בזקן (על אף שניתן גם לנסות מינוקסי 5).
אז האם כדאי להשתמש במינוקסי 5?
מינוקסי 5 הינה התרופה עם המינון הגבוה ביותר שאושרה ע"י ה – FDA לטיפול בנשירה גברית אנדרוגנית וזאת הסיבה המרכזית שקיבלתי את המלצתו של רופא העור שלי והתחלתי בשימוש בתרופה.
מה שלרוב מעסיק את מי שמחפש ובודק מידע על מינוקסי 5 הוא עד כמה תרופה זאת בטוחה? אז מלבד אישור ה – FDA נראה כי למינוקסי 5 אין תופעות לוואי סיסטמיות כמו שינוי בלחץ הדם, שינוי בקצב הלב והשמנה. זאת כמובן בהתאם למחקרים אשר הוכיחו זאת בטיפול מקומי בגברים ועד פעמיים ביום.
אז אם חיפשתם תכשיר מוכח לעצירת הנשירה, ואולי אף גדילה של השיער מחדש (כמוני) ייתכן וזאת התרופה בשבילכם. ואם שאלתם היכן לקנות, הקישור למקום הכי זול לרכישה (הספקה לשנה וחצי לפחות ב400 ש'ח) נמצא כאן.
ההמלצה שלי היא עדיין ובנוסף לטיפול, ללכת לרופא, לבצע בדיקת דם, אז הרופא יוודא שהנשירה שלכם הינה נשירה גברית טיפוסית (אנדרוגנטית) ובהתאם לכך יציע לכם את התרופה והמינון המתאימים.
2 תגובות
מה ההבדל ומשמעות בין "לגבר" ו"לאישה" ?
זאת שאלה ממש טובה, בגדול נראה שנשים יותר רגישות כאן למינונים גבוהים יותר. כמובן שהסיבות להתקרחות ההורמונליות שונות בין נשים לגברים, אבל בשורה התחתונה מינוקסי נותן תוצאות למגוון מקרים של התקרחות.