את המאמר הבא אני כותב כדי לעזור ולתת מידע לך המקריח/ה היקר/ה, כמה שיותר מפורט על מי שמחפש שמפו נגד נשירת שיער. ולמה צריך לכתוב משהו? כי לדעתי מדובר בשוק פרוץ לחלוטין שכמעט כל יצרן יכול (ותאמינו לי ממש רוצה) לרשום על השמפו שלו שהוא גם נגד נשירה. מה גם שדווקא מוצרים שעשויים להיות לא ריווחים אך כן מוכחים, ייתכן ולא יגיעו לאוזנינו.
למען האמת, גם אני לפני כשנה, כשחשבתי שלא אתחיל עם תכשירים כגון מינוקסי שיחייבו אותי לכל החיים, חיפשתי עוד שמפויים שמבטיחים עצירת נשירה. ובאיזה זיק של תקווה עוד עשיתי את זה…
בתכלס, פעם אחת קניתי את השמפו הזה, הבנתי שזה לא נוסחת פלא בדומה לכל תכשיר נגד התקרחות ועזבתי את זה.
מה שכן, התחלתי לפני כחודשיים בשמפו עם הביקור אצל רופא העור כשהגעתי להתלונן בפניו על תחילת הנשירה שאני מרגיש. הרופא הסתכל בחן ואחרי שחזרתי עם בדיקות דם תקינות והוספתי הרצאה קטנה שאני לא מתכוון לבלוע כלום, הוא רשם לי את המינוקסי ושמפו (עלום מבחינתי) בשם קטוזול. שו הדא? מיד יצא לי, מה שהסתדר טוב עם העובדה שהדוקטור הוא בן דוד חביב ונחמד. מהסברו הבנתי שמדובר בשמפו אנטי פטריתי נגד קשקשים ולשאלתי אם המטרה לנקות את הקרקרפת כדי לעזור לחומר להיספג הוא הנהנן בצורה חצי מאשרת.
אז אני מעשיתי את המחקר שלי לטובתכם, אני ממליץ להתייעץ עם רופא העור שלכם ובכל אופן ובמידת הצורך להראות לו את הנתונים הרשומים כאן.
במאמר כאשר אני מצטט את המילה קטוזול הכוונה היא לכל שמפו המכיל את החומר הפעיל בריכוז של 2%, לא משנה מה שמו, זאת במטרה לא לבלבל את הקורא.
האם יש שמפו מוכח כנגד התקרחות?
זה עומד להיות קצר. חשוב לציין מהבדיקות שלי, אין שמפו שקיבל גושפנקא סופית מה – FDA על כך שהוא משמש כטיפול כנגד התקרחות.
עם זאת, ישנם מעט מחקרים שנגעו בנושא וכדאי שנבין במה מדובר.
ישנם מחקרים על קפאין ושאר חומרים אך היקף המחקרים הגדול ביותר הוא על החומר בשם קטוקונזול (KETOCONAZOLE) ובעיקר בנושא הזה אגע במאמר ובמחקרים שבדקו אם במישרין או בעקיפין בהשפעה של החומר על ההתקרחות ונשירת שיער, בעיקר נשירת שיער גברית טיפוסית.
שמפו קטוזול - הפתרון הנוכחי
שמפו בשם קטוזול הוא שמפו ביצורו של יצרן התרופות המוכר פריגו. תויות השמפו הן בטיפול במחלון פטרתיות בקרקפת. אלה שאחריות בין השאר על תופעת הקשקשים המוכרת לכולנו והידועה בשם סבוראה דרמטיטיס.
העניין המעניין הוא שהשמפו הוא כן בעל אישור FDA, אם כי רק לטיפול בבעיות המוכרות של פטרייה בקרקרפת. השמפו לא מוכר ע"י ה – FDA, על אף המחקרים המעניינים והדי חד משמעיים, לטיפול בנשירת שיער בכלל והתקרחות גברית טיפוסית בפרט. בכל אופן, לאור הנתונים שקראתי והעובדה שאפילו הרופא שלי רשם לי את השמפו כמרשם, אני די מאמין בו. אני די רואה את העבודה שהוא לא מוכר, כסיבה יותר שיווקית וכלכלית, אולי החומר הפעיל בו עדיין מוגן בזכויות יוצרים (בניגוד למינוקסידיל נגיד) ולכן אין לחברות אחרות רצון להשקיע במחקרים וכל מה שקורה מסביב.
איך להשתמש בשמפו קטוזול
המחקרים אשר סקרו את השימוש בשמפו הכילו קטוקונזול בריכוז של 1% או 2% כנגד נשירת שיער ולא ניסו להמציא את הגלגל בנושא השימוש. ההנחיות למטופלים היו להשתמש בשמפו בדיוק באותה צורה שמומלצת למי שמעוניין לטפל בפטרייה בקרקפת.
ההמלצות השכיחות ביותר הינחו לחפיפה אחת בלבד כל 2-4 ימים, כאשר יש להשאיר את השמפו על הראש בין 3-5 דקות לערך (כמו בהנחיות כנגד קשקשים). אני אישית לא הרגשתי שהשמפו עושה הרבה עם חפיפה אחת כל פעם, פשוט לא היה קצף ולא הרגשת ניקיון, אז השתמשתי פעמיים בכל פעם(אך זאת בטח לא המלצה), או שהתחלתי עם שמפו אחר ואחרי שהשיער נספג טוב במים השתמשתי בקטוזול.
בכל אופן, גם בעת השימוש נזהרתי מהחומר במגע עם העיניים והעור מסביב לשיער ובסיום החפיפה וזמן השהייה פשוט הרמתי את הראש אחורה ושטפתי את השמפו ככה שהקצף יישטף רק לאחוריי.
חשוב לזכור, מדובר גם ככה בשמפו המצריך מרשם רופא, לכן לכו לפי הנחיות הרופא שלכם.
ומחקר מקיף ונחמד הזכיר כי ישנו יתרון לשמפו זה במינון 2% יותר מ – 1%. אך אין טעם בשימוש מוגזם באף אחד מהפורמולות (בדומה לתכשירים אחרים כנגד התקרחות ונשירה).

מחקרים על השמפו ולמה הוא עוזר
כמו בתרופות האחרות כנגד התקרחות שהתגלו במקרה גם כאן המקרה דומה. ההשערות כיום היא שהשמפו עשוי לעזור בטיפול בהתקרחות מהסיבות הבאות:
- השפעה אנטי דלקתית – דלקת הועלתה רבות כהשערה לבריאות זקיק השיערה ולגורם לנשירה מהמון סיבות. מאחר ולשמפו יש תכונות אלה, הגיוני מאוד שהשיפור ברמת הדלקת בזקיקי השיערות הוא סיבה משמעותית לשיפור בחיי השיערה.
- השפעה הורמונלית – השמפו גם ידוע ככזה המעכב את האנזים 5AR. אותו אנזים שאחראי להמרת טסטוסטורון ל- DHT ולחסימת זקיקי השיער. לרוב רק טיפול הנלקח דרך הפה יכול לעזור בזה.
אומנם נקבע שצריך להמשיך במחקרים גדולים ומקיפים יותר, וכן הייתי משווה גם למינוקסי 5%, אבל העיקרון ברור. השמפו הזה משפיע על צמיחת השיער, גם בהתקרחות גברית טיפוסית.
עוד מילה מעניינת שנאמרה שם במחקר היא על הקשר הלכאורה אפשרי בין פטריה בשם מלסזיה (Malassezia) לבין המצב הדלקתי בשיער. אותה פטריה היא אחת השכיחות בסיבות להופעת קשקשים ולכן תיאורטית ייתכן מצב, שכאשר יש לנו קשקשים, רובצת מתחת דלקת שלא עושה טובה עם השיער שלנו ויכולה לגרום לנשירה.
יתרונות בשימוש ביחד עם מינוקסי
באחד המחקרים קראתי (לא מצאתי את המקור מאז!) שיתרון נוסף בשימוש בשמפו היא העובדה שהיו מקרים שבשימוש עם מינוקסידיל בלבד היו בעיות דלקתיות או פטריתיות שמנעו את השיפור בהתקרחות אם קשר למינוקסי או אולי אפילו כתופעת לוואי של המינוקסי. כלומר ניתן להבין כי כאשר משלבים את השמפו ומונעים ממצבים אלה להגיע אפשר כמובן להבטיח שהמינוקסידיל יצליח לעשות את העבודה ושלא יהיה גורם חיצוני אחר שקשור למצב הקרקרפת ושיפגע בטיפול.
בנוסף, למה לא למקסם את התוצאות כאשר ישנם שני חומרים שנראה שמשפיעים על נשירת השיער אך בזכות דרך עבודה שונה? הרי מצד אחד המינוקסי מעודדת את הזקיקים לקבל יותר "תזונה", זאת שחסרה להם ובגללה הם נמוגים ונימוחים להם בכאב לב. מצד שני השמפו סוגר עוד כמה פינות שקשורות למצב ההורמונלי (כמו התרופות הניתנות מהפה אך ברמה נמוכה יותר כמובן) וכן למצב הקרקפת הכללי.
אז האם כדאי להשתמש בשמפו נגד התקרחות ואיזה?
התשובה לשאלה הזאת צריכה כמובן להגיע מרופא העור שלכם לאחר בחינה מדוקדקת של הקרקפת שלכם, היסטוריה וכן תוצאות בדיקות הדם שלכם.
בנוסף חשוב לציין שכיום הFDA וגם מחקרים לא קובעים נחרצות ובוודאות שיש טיפול בשמפו שיעזור לנו כנגד נשירת שיער, בטח לא כטיפול יחיד. כלומר אם חשבנו שנוכל להיכנס לחנות הקרובה לבית לקנות כמה עלים כמו איזה שמפו סרפד, עין תנין ונוצת ינשוף מצוי ולחפוף פעמיים בשבוע כטיפול יחיד כנגד התקרחות(ויש מחקרים כאלה), טעינו.
עד כאן החדשות הרעות, אבל החדשות הטובות אומרות קצת אחרת.
נראה שישנן סיבות נוספות שעשויות לעודד נשירת השיער (גם הגברית הטיפוסית) כמו פטריות ודלקות בזקיקי השיער ואותן בהחלט אפשר לפתור בעזרת שמפו טיפולי וישנן כל מיני כאלה, כשהאחד שנבחן הכי הרבה וגם הראה שיפור במצב השיער הוא שמפו קטוזול.
מה שנחמד בשמפו, זה שנראה שהוא גם בולם ברמה כלשהיא את האנזים 5AR שהינו גורם מוכר בהתקרחות גברית טיפוסית. יש לא לשכוח שטיפול כזה ממה שראינו עשוי לקחת קרוב לחצי שנה עד שרואים תוצאות, אבל כשחושבים על זה כמעט כל טיפול בהתקרחות לוקח די הרבה זמן. מה שבטוח הוא, שאם רוצים לסגור עוד כמה פינות כשלוקחים מינוקסי, שווה לנסות ולשלב בין השמפו לבין הטיפול עם מינוקסי, עליו תוכלו לקרוא כאן בפירוט.