כיצד השיער צומח? שלבים ותהליכים

את העניין האובסיסיבי בצמיחת שיער התחלתי לקבל לפני מספר חודשים, אז התחלתי להרגיש (תרתי משמע) כי השיער שלי כבר לא צומח כתמול שלשום. למזלי הוא עדיין צומח לכיוון מעלה, אבל פעם היתה חמולה פרועה שם מקדימה, ללא בושה. כמו חבורת ערסים בני 15, היום כל שיערה נהיתה סנובית עם רווחים מסביבה, וגם קצת ביישנית ודקה.

 מאז קראתי קצת, זה לא שלא ידעתי מה שלבי צמיחת השיער או מה גורם לשיער לנשור ואולי אילו תרופות עוזרות לו לצמוח, אלא שלא התעמקתי בכך כל כך.
הרגע הלחוץ היה כשהסתכלתי במראה, אחרי תספורת קלה ונחרדתי למראה המצח הנסוג, ו/או מה שיותר גרוע, השיער הדקיק והדליל שנגלה לעיניי בהפתעה.

תאמת אני לא יודע מה עבר עלי באותו רגע, כי בפועל נסיגה והידלדלות מאוד מאוד קלה היתה מאז גיל 30. מה שכן, להערכתי (וגם להערכת הרופא עור) ייתכן מאוד ותקופה קצת לחוצה היתה טריגר להתקרחות גברית טיפוסית שבה לקיתי פתאום בתקופה קצרה.

אז כדי להבין איך לשפר ולזרז דברים, כדאי קודם להבין כיצד השיער צומח. את המידע לקחתי ממאמרים וספרים מדעיים הנוגעים לשיער. למדתי  מאיפה הוא מגיע, מה הוא צריך כדי לצמוח ועוד כמה פרטים מעניינים.

שלבי צמיחת השיער

לפני שאנחנו נוגעים בעוד כמה עניינים הנוגעים לשיער, חשוב שנלמד או ניזכר בשלבים החשובים של גדילת השיער. מדובר גם בכמה מושגים שכל אחד המתעסק בעידוד צמיחת השיער ותרופות לזירוז צמיחת השיער כמו מינוקסי 5, חשוב שיכיר:

1. שלב הגדילה - השלב האנגני

שלב הגדילה (Anagen phase) הוא השלב הכי "קל לעיכול" לרובנו, זה השלב שהשיער פשוט צומח. מדובר בצמיחה של כ – 1 ס"מ (תלוי כמובן במין, גנטיקה ובגיל) שנמשכת מס' שנים, ועל כן זה בעצם השלב שאנחנו לרוב רואים בו את השיער שלנו. 

מה שקורה, "בקצרה" ובצורה ברורה מאוד, היא שהתאים בתוך זקיק השיער מפרישים חומרים שונים הבונים את השיערה שבוקעת ויוצאת מהקרקפת שתבדל לחיים ארוכים. 

בשלב זה השיער מתחיל להיווצר מתחתית הזקיק ויוצא בשמחה מעל הקרקפת.

בשלב זה, מלבד צמיחת השיער עצמה, ישנה פעילות מוגברת של כל התאים בזקיק השיער ובעיקר בתאי המטריקס (עליהם נלמד בהמשך). תאים האחראים על יצירת השיערה ונמצאים בתחתית הזקיק.


2. שלב ההתנוונות- השלב הקטגני

שלב ההתנוונות (Catagen phase) או אפשר גם להגדיר אותו כשלב "ההתחדשות" הוא השלב השני והקצר ביותר (מס' שבועות) בחייה של השיערה. בשלב הזה השיער פשוט מתנתק עקב ניוון זקיק השיער והתכווצותו.
כלומר ישנה התנתקות בין השיער לשורש השיער (ה – Papilla). במצב זה כמובן שלשיער אין מאיפה "לינוק" ובמצב כזה דינו של השיער "למות". 

בניגוד לשלב הגדילה מדובר בשלב שמעט מאוד משערות הראש נמצאות בו (קראתי במספר מקורות שמדובר בכ – 1% מהשיער). בסופו של דבר זקיק השיער מתקצר מאוד באורכו ובעצם מושך את השיער עצמו עוד החוצה.

אם נרצה לרדת קצת יותר לעומק, כל שלב ההתנוונות יכול להיחלק לכמה שלבים שחופפים מעט בשלב הגדילה ומעט משלב המנוחה.
בתחילת שלב ההתנוונות ישנה ירידה ביצירת החלבון והפיגמנטים והזקיק מתכווץ לו. תאי המטריקס, הנמצאים גם בשורש מתחילים להתחדש. מה שכן סה"כ מדובר בתהליך שבו מתים תאים, ומדובר בתהליך מתוכנן שאפשר לצפות מראש במידה זאת או אחרת.
בהמשך זקיק השיער (החלק התחתון של השיער) נצמד ממש לקרקרפת ולאיזור החיצוני של השיער, וכינויו בשפה היותר מקצועית הוא Hair club.

3. שלב המנוחה- השלב הטלוגני

שלב המנוחה ( Telogen phase) או שלב "הנשירה" הוא שלב ארוך אם כי לא ארוך כמו שלב הגדילה, לרוב אורך כמספר חודשים. בשלב המנוחה זקיקי השיער נכנסים למצב רדום. 

שימו לב, השיער עדיין במקומו, תקוע בעזרתם האדיבה של התאים המצפים את מקום יציאת השיערה (תאי אפידרמיס). במצב זה השיער אומנם לא נופל אם כי כבר לא קשור לגוף ואינו ניזון ממנו (גם לא באמת גדל). 

בהמשך לכך, זקיק השיער יחזור לגדול ותצא שיערה שתתחיל אט אט (תלוי באדם) לגדול. השיער הישן, שהיה תלוי על "כרעי תרנגולת" יינשור (מה שנקרא shedding). אז יסתיים השלב הטלוגני, והשיער החדש יצוץ לאחר מספר שבועות ויחל שוב השלב האנגני.

אם נרד לרזולוציה גבוהה יותר, זקיק השיער בעצם מתכווץ לכמחצית מגודלו המקורי וכבר לא חודר לתוך הדרמיס (אחת משכבות העור), בעצם יש לנו תאי אפיתל ומעליהם שאריות של שכבת הפפילה, זאת המזינה את השיערה בשלב הבנייה. 

בשלב זה, הפפילה, כבר לא מוקפת בתאי אפיתל ורק יושבת כגוש תאים במקומה. בנוסף, רוב סינטזות החלבון שבדר"כ מתקיימות בזקיק השיער כבר לא "עובדות". גם תאי המטריקס החשובים המקיפים את הפפילה יורדים בנפחם, כלומר הפפילה עצמה בעצם במצב רדום.

בעצם במצב זה נמצאת השיערה במשך חודשים, אם כי במשחק רב עם השיער אנחנו עלולים להקדים את נשירת השיער.

4. שלב קנוגן

השלב הזה, ה – Kenogen, שאין לו תאמת איזה שם רשמי בעברית, וגם לא נפוץ במיוחד באנגלית כמו השלבים הקודמים, מתאר את השלב שבו זקיקי השיער ריקים. 

כלומר מדובר בשלב (שלא תמיד מתרחש) שבו השיער הטלוגני עוזב את הזקיק ובעצם נושר, והשיער האנגני עדיין בושש מלהגיע.

למרות שמדובר בתופעה בריאה וקיימת בכל אחד מאיתנו, התופעה יותר נפוצה במקרי התקרחות מסוג Androgenetic alopecia כלומר התקרחות גברית טיפוסית. זאת בדיוק שמעקצצת לי מעל הראש.

תאמת, מדובר בחדשות די טובות בשבילי, כי אולי הדלילות הגבוהה שאני רואה עכשיו בקדמת הראש היא תוצאת מהמון זקיקי שיער בשלב הקנוגן, כלומר זקיקי שיער ריקים, אך חיים. מאחר ואני משתמש כרגע במינוקסי, בקרוב אדע את התשובה…

כמה זמן חיה שיערה?

דרך אחרת לשאול את השאלה הזאת הוא בעצם כמה זמן אורך שלב הגדילה. אמרנו שהזמן של שלב זה משתנה מאדם לאדם אך ישנה שונות גדולה מאוד בין האיזור בגוף בו השיערה גדלה. 
אני מצרף כאן את הזמנים המוערכים לזמן חייה של שיערה בגופנו:

  • שיערה בקרקפת – שלב הגדילה מתרחש בין שנתיים ל – 6 שנים.
  •  זקן – שלב הגדילה מתרחש בין 4 ל – 14 שבועות.
  • זרועות – שלב הגדילה מתרחש בין 6-12 שבועות.
  • רגליים – שלב הגדילה מתרחש בין 19-26 שבועות.
 
בנוסף לזמנים אלה, אפשר לומר שצריך להוסיף גם את זמן המנוחה, אז השיערה אומנם מתה אך עדיין "עומדת על תילה". 
בעניין הקרקפת מדובר בזמן מנוחה נמוך ביחס למס' השנים שהיא חייה נגיד כ – 3 חודשים, אך בעניין הזקן לעיתים מדובר בזמן ארוך יותר מזמן הגדילה הראשוני ומדובר ב – 10-18 שבועות.
בידיים מדובר ב – 7-13 שבועות וברגליים 13-34 שבועות. 
לסיכום השיער בקרקפת עשוי לחיות לעיתים אף מעבר ל6 שנים. 
הזקן עשוי להחזיק עד 32 שבועות לערך.
בדיים השיער ישרוד עד כ – 25 שבועות.
וברגליים עד 60 שבועות! מדהים.

ונחזור לשיער הקרקפת, ועובדות מעניינות שמצאתי:

  • בזמן נתון כ85% משיערות הראש הינן בשלב הגדילה.
  • 15% משיערות הראש הינן במצב המנוחה.
  • אומנם זמן גדילה יכול לרוב לנוע בין 2-6 שנים, אך יש כאלה עם זמן ארוך הרבה יותר.. עכשיו אתם מבינים למה יש כאלה עם שיער ארוך יותר?
  •  זמן הגדילה של גבות הוא רק 70 יום!
  • לעומתם ריסים צומחים וגדלים עד 150 יום!
  • בניגוד לשיער הקרקרפת, שיער הגוף מצטיין בזמן מנוחה גדול ביחס לזמן הגדילה (ראינו זאת).
  • מכירים את הנקודה הלבנה שרואים בשיער שנפל מהראש? לא, זה לא אומר שהשעירה לא תחזור לגדול, ככה'נ מדובר בשיערה טלוגנטית שעברה את זמן המנוחה, אבל בקרוב צפויה לצאת משם שיערה חדשה…
זקיק שיער
אוי נתלשה לי - שיערה עם שאריות מזקיק השיער שצילמתי

אז מה למדנו ולמה זה חשוב לקרחת שלנו

באתר קרחת בחרתי לשתף את תהליך ניסיון עצירת ההתקרחות שלי, אבל כדי להבין את הדרכים לעשות זאת ואת ההשפעה על השיערות במצבים שונים, כדאי לדעת קצת מעבר על צמיחת השיער.

לי אישית הידע במאמר זה גם עזר לי להירגע ולהבין כי ההתקרחויות הראשונות עם לקיחת מינוקסי 5 הן לא דבר שלילי במיוחד מאחר ועברתי על מאמרים רבים שטענו כי מינוקסידיל בעצם מקצר את זמן המנוחה של השיערה. כלומר אותן תופעות הלוואי של מינוקסי 5 בעצם לעיתים הן חלק מהטיפול אותו זמן שהשיערה המתה עדיין עומדת על תילה למרות שכבר מתה ולכן יש צפי לנשירת שיער בתחילת הטיפול.

מלבד זה אני אישית פשוט נהנה להבין ולהכיר את התהליכים הללו שלשמחתי ניתן בצורות מסויימות לשלוט בהם.

רוצים להמשיך לעקוב אחרי ההתקדמות הטיפול בהקרחה שלי וגם לקבל את המידע העדכני והמדעי לטיפול בהתקרחות? חפשו או פשוט היכנסו ל"קרחת"!

היה מעניין? שתפו את המאמר!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *